Windows 7 & automatické spouštění počítače uprostřed noci

Normální

Možná se vám stalo, že se vám pravidelně uprostřed noci (obvykle kolem 3:00 ráno) probouzí počítač či notebook. Vím, že se jedná o známý problém a setkal jsem se s ním už mnohokrát. Ale že problém nebude vyřešený ani na některých instalacích Windows 7, jsem si nemyslel. A tak pro ty, kteří nevědí, kde je problém, přináším vysvětlení a návod, jak se problému zbavit.

Pozn.: Problém se týká pouze edicí Windows 7, které obsahují nadstavbu Windows Media Center, tedy Home Premium, Professional, Enterprise a Ultimate.

Za všechno může Media Center!

Viníkem problému je rozhraní Windows Media Center, které v sobě integruje také aktualizační službu, která má za úkol pravidelně stahovat aktualizace databáze tohoto programu (aktuální seznam TV kanálů apod.). Problém však je, že služba si vytvoří v Plánovači úloh záznam, který však má povoleno “probouzet počítač”.

Řešení

Logickým řešením je zakázat automatické aktualizace v nastavení Windows Media Center. To provedete takto:

  1. Spusťte Windows Media Center.
  2. Přejděte v hlavní nabídce k poslední možnosti "Úkoly”, jejíž první položka je právě “Nastavení”.
  3. V Nastavení vyberte “Obecné”, kde otevřete nabídku “Možnosti automatického stahování”.
  4. Automatické aktualizace vypněte a nastavení uložte.
    MCE update

Problém ovšem je, že toto ne vždy pomůže (mně nepomohlo, i když některým ano). Jistější metodou se zachováním aktualizací je úprava záznamu mceupdate_scheduled v Plánovači úloh.

  1. Spusťte Plánovač úloh (Nástroje pro správu).
  2. Přejděte do Knihovna plánovače úloh\Microsoft\Windows\Media Center.
  3. Zde najdete úlohu “mceupdate_scheduled”. Tu dvojklikem otevřete a v záložce “Podmínky” zrušte označení “Ke spuštění úlohy probudit počítač”. Potvrďte OK.
    plánovač mceupdate

Nyní by se aktualizace měly běžně provádět, jen kvůli nim nebude probouzen počítač, program naopak počká, až počítač zapnete sami a pak si aktualizace stáhne automaticky.

6 komentářů: „Windows 7 & automatické spouštění počítače uprostřed noci

  1. Martin

    dik za info. ja tusil ze na vine bude MCE ale kde to vypnout sem nemel sajnu. byls sem si jisty ze to dela mce protoze mam nekolik tydnu cerstve nainstalovany W7 a doted to nedelalo, a presne pred tydnem jsem poprve spustil MCE abych se podival na TV. vyhledal se signal a nasly nejake ty programy, a presne od te doby vzdy po 0:00 az 1:00 se to zapne a cca po 10-40 vterinach zase vypne. zapne se to v takovym divnym rezimu, ze se ani obrazovka nerozsviti…

  2. Anonymní

    Už jsem nedoufal,že najdu příčinu,vyzkoušel jsem všechno,ale MCE mne teda překvapila,díky za super návod jak nato,jsi fakt profík,zatím nikdo v poradně se o tom nezmínil,fakt se mi ulevilo.

Napsat komentář